Renovering

För att du ska få lov att göra väsentliga förändringar i din lägenhet måste du anmäla detta till föreningens styrelse, som ska godkänna ansökan. Ansökan finner du längst ner på denna sida. Ansökan ska inkomma till styrelsen senast en månad innan arbetet planeras starta, så att styrelsen har tillräckligt med tid att behandla din ansökan. Arbetet får inte påbörjas utan styrelsens medgivande.

Bostadsrättslagen anger att bostadsrättsinnehavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

  1. Ingrepp i bärande konstruktion.
  2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  3. Annan väsentlig förändring av lägenheten.

Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.

Underhålls- och reparationsåtgärder ska alltid utföras på fackmannamässigt sätt och i förekommande fall enligt lag, rekommendationer och föreskrifter (t ex branschregler för våtrum). Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker.

För detaljerad information om vad som faller under lägenhetsinnehavarens respektive styrelsens ansvar, se gällande Stadgar § 35-43.

Exempel på åtgärder som medlemmar får utföra i sina lägenheter utan styrelsens medgivande

  • Målning och tapetsering
  • Golvbyte och golvslipning
  • Byte av interiör i kök/badrum
  • Nedtagning av ej bärande väggar
  • Liknande

Exempel på åtgärder som kräver tillstånd av styrelsen

  • Ingrepp i bärande konstruktion eller betongkonstruktion, t ex en bärande vägg. Detta gäller även om man fått bygglov för ändringen.
  • Ändringar i befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. Med detta avses bland annat flytt eller borttagande av element, installation i eller förflyttning av våtutrymme, kök eller toalett.
  • Förändring av ventilation.
  • Installation/byte av köksfläkt (endast kolfilterfläkt får användas).
  • Installation av diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare
  • Ändring av elinstallationer och elledningar i vägg. Även ändringar av andra ledningar kan kräva tillstånd enligt denna punkt om det är fråga om sådana ledningar som föreningen ansvarar för.
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten. Som väsentlig förändring räknas bl.a. alltid förändring som kräver bygglov.

Åtgärder som styrelsen önskar bli informerad om

  • ombyggnation av kök eller badrum, med anledning av att vi i samband med det i vissa fall behöver byta ut stamledningar.

Ordningsföreskrifter

Föreningens trivselregler ska följas. Borrning och annan högljudd renovering får enbart ske mellan 08.00 och 20.00 på vardagar, vid långvarig renovering mellan 08.00 och 18.00 på vardagar. På söndagar och helgdagar får renovering som medför oljud inte ske. Vid arbete som kommer ske under en längre tid, exempelvis i flera dagar, bör du informera dina grannar i förväg om att renovering kommer att ske samt under vilken tidsperiod.

Eventuell avstängning av vatten måste meddelas berörda lägenheter minst 24 timmar i förväg.

Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens soprum och inte heller belamra allmänna utrymmen såsom trapphus, källargångar eller innergård. Byggavfall får inte heller förvaras på trottoaren utanför föreningens entré. Byggavfall ska transporteras ut ur lägenheten i för ändamålet avsedda kärl/säckar (t ex så kallade byggsäckar).

Du ansvarar även för att föreningens gemensamma utrymmen, såsom trapphus och hiss, hålls rena och fräscha under arbetets gång. Mattan i entrén kan behöva skyddas för att inte bli förstörd.

Se till att byggarbetare (eller liknande) som har öppnat huvudentréns dörrar stänger dessa och dessutom drar ner dörrsprintarna så att det inte är möjligt för utomstående att komma in i fastigheten. 

Om städning av gemensamma utrymmen inte sker på ett tillfredsställande sätt, eller om föreningens gemensamma utrymmen eller ägodelar tar skada på grund av renoveringen/ombyggnationen har föreningen FULLMAKT och UPPDRAG att för lägenhetsinnehavarens räkning leja in städfirma och utföra reparationer för att åtgärda skada. Lägenhetsinnehavaren förbinder sig därmed att stå för samtliga kostnader i anledning av det uppdrag som givits föreningen.